MARTINREDA

Sveriges roligaste inredningsblogg! Design, inredning, möbler och trender

Hästens Beds – Hiss eller Diss?

4 kommentarer

Jag hade tänkt att detta skulle bli en lugn, skön och återhållsam vecka. Bara pyssla i trädgården, bygga spaljé och en liten trappa. Men tack vare att Instagram numera besudlas av reklam så snubblade jag över en kampanjbild från Hästens Beds. Det var bara att stoppa undan skruvdragaren och fälla upp laptopen. För så här kan vi inte ha det. Inte 2016. Inte ens någon gång på hela 2000-talet. Inte ens över huvud taget om jag fick bestämma.

Hastens_Beds_Martinreda_1

Bilden kommer från Hästens Beds Instagramkonto. Det man ser är Elsa Hosk. Liggandes. Med munnen på glänt och en klassisk sängkammarblick.  Man ser också lite tegelvägg och en designikon uppe till vänster. Men framförallt så ser man Elsa och hennes avklippta jeans. Ingen säng. Jag repeterar ingen säng. Jag har nu grundligt gått igenom hela Hästen Beds sortiment och kan inte se att de säljer vare sig tegelväggar, stolar, make up eller avklippta jeans.

Ivrig på tangenterna som jag är kunde jag såklart inte hålla mig från att kommentera bilden med text motsvarande ”Gå tillbaks till grottan ni kom ifrån, tänk, gör om och gör rätt. Det är 2016”. Svaret lät inte vänta på sig:

Sorry you feel that way @martinwendelbo. As an international ambassador for Hästens, Elsa represents the benefits of prioritising quality sleep and the benefits it brings. She knows and understands the value of sleep in her life on a personal and business level.

Varför ska jag vara ledsen för att jag känner att reklambyrån bakom projektet cementerar könsroller? Varför ska jag vara ledsen för att detta är den skevaste reklamfotografering sedan American Apparel? Varför ska jag vara ledsen för att att Hästens Beds inte förändrat sin kvinnosyn på 7 år?!?! Jo du läste rätt. Sju år. Trendenser tog upp detta ytterst besynnerliga problem redan 2009 då den här bilden dök upp.

Trendenser_Hastens_Beds_Martinreda_2

Jag är inte alls ledsen. Jag är bara uppgiven. Uppgiven och förbannad. Uppgiven för jag undrar om vi inte har kommit längre? Säljer ni handbyggda sängar tillverkade av ekologiskt material eller säljer ni annonser för datingsidor? Förbannad är jag för att ni är kvar i er grotta och fortfarande prånglar ut sex-säljer-bilder till en helt ny generation. Det ska ni helt ärligt ge fan i.

Att inte den svenska PR-byrån Grand Relations satte ner foten och stoppade detta är för mig en gåta.

Veckans solklara Diss går till Hästens Beds och deras bilder med Elsa Hosk. Gör om. Gör rätt.

Nåväl, nu ska jag fortsätta njuta i trädgården.

/m

 

Författare: MARTINREDA

Make, möbel- och tapetnörd. Älskar sociala medier och mina barn. Personligare och mer sansade sidor av mig finns på Instagram @martinwendelbo Följ det som passar dig, kärleken till livets goda är den gemensamma nämnaren i alla flöden. Jag jobbar gärna som Social Media Manager. Är du företagare är du välkommen att höra av dig. martin.wendelbo@gmail.com 0702938090 Gillar du tapeter kan du kolla min tapetblogg här tapetmartin.se

4 tankar om “Hästens Beds – Hiss eller Diss?

 1. Ja jädrans vad riktigt dåligt.

  Gilla

 2. Halleluja va bra skrivet! Kram på dig.

  Liked by 1 person

 3. Väldigt bra skrivet, och känner samma uppgivenhet, alltså suck på detta!

  Gilla

 4. ”… detta är den skevaste reklamfotografering sedan American Apparel”
  Inte så liten överdrift va? Om du kollar kampanjsidan på deras hemsida eller bildgooglar ”Hästens Elsa Hosk” så ser du ju att hon aldrig är avklädd, ibland ligger med kläderna på under ett täcke och att produkten (sängen) visst syns. Att hennes blick eller avklippta jeans skulle symbolisera något unket är en konstig projicering, ungefär som debatten nu om att kvinnliga fotbollsexperter inte skulle få ha kvinnliga kläder och fixat hår i studion. Kan dock hålla med om att den förra kampanjen Hästens gjorde var betydligt mer tveksam …

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.