MARTINREDA

Sveriges roligaste inredningsblogg! Design, inredning, möbler och trender

Valuta för bloggosfären – Hiss eller Diss?

7 kommentarer

Idag kom nyheten om att Tailsweep tillsammans med Sveriges Annonsörer ska skapa en gemensam valuta för bloggosfären. Jag läste nyheten i förmiddags och har sedan dess grubblat ganska oavbrutet. Det är inte mer än rätt att ni får ta del av mina tankar. Det är ju faktiskt tisdag och Hiss eller Diss? med allt det innebär…

Vi tar det från början. För att undvika tolkningsfel från min sida klipper jag direkt från pressreleasen:

Intresseorganisationen Sveriges Annonsörer och influencer-företaget Tailsweep går samman för att ta fram en gemensam valuta för influencer marketing-branschen. Syftet med den nya valutan är att tydliggöra vad gäller annonsmärkningar och samarbeten mellan influencers och annonsörer. 

2012 släppte Sveriges Annonsörer bloggrekommendationer för att förenkla och förtydliga vad som gäller för de som arbetar med PR och marknadsföring i sociala medier. Dessa har reviderats genom åren och i fjol släpptes också en uppdatering av rekommendationerna.

Bloggvalutan kommer även att integreras som en del i Sveriges Annonsörers KIA-index. Första steget blir nu att sätta ihop en arbetsgrupp som kommer att leda arbetet med att ta fram den nya valutan.

Jag har ett par frågor…Varför går man samman med en enda aktör för att ta fram en ny valuta för en hel bransch? Det är ju faktiskt sjukt. Det handlar väl bara om att ge  tolkningsföreträde. Varför bjuder man inte in  Influencers of Sweden istället ? En oberoende förening som kan tala för alla istället för en enda. Som jämförelse, ponera att de skulle gått  samman med en enda reklambyrå för att sätta en prisstandard för hela reklambyråbranschen. Sjukt är det. Faktiskt. Men rubriken hade blivit en klickraket.

Sveriges Annonsörer inleder samarbete med Forsman & Bodenfors för att införa en ny, gemensam valuta för alla reklambyråer

Jag har också grubblat en hel del på varför Sveriges Annonsörer väljer Tailsweep som samarbetspartners. Tailsweep tappar ju fler och oftare bloggare till United Influencers än jag hinner skriva sarkastiska krönikor och få dem refuserade. Då är man snabb kan jag tala om. Sen går väl inte Tailsweep sådär jättejättebra som företag just nu heller. Minus 5Mkr i fjol….

Just det, Tailsweep ägs av Bonnier. Det innebär att Bonnier sätter agendan för hur Schibstedt jobbar med sina portaler för influencers. Sa jag sjukt?

Jag kan alldeles för lite om tryckt media för att uttala mig men finns det något liknande där? En enhetlig valuta? Det kanske har funnits….på Stalins tid. Comrade, jag har bestämt att alla ska ha samma priset. Nastrovje!  Sista grejen hittade jag bara på. Kan inte ryska på riktigt. Men innebär detta att fri prissättning bara är ett minne blott?

Hur många olika aktörer har Sveriges Annonsörer kollat med? Är  IoS tillfrågade?

Åhhh nu är ni trötta på mitt tjat. Jag vet det. Inga bilder heller. Svintråkigt med bara text tycker ni, dessutom är jag inte ett dugg rolig. Den som väntar på något gott…

Nyheten kablades ut via Cision. Ett sånt där jätteviktigt ställe som vet allt och kan allt. Så här ser bilden till själva nyheten ut.

mobil_martinreda_1

 

Kom inte och säg att det är tråkigt att läsa mina bloggposter. Först har vi rubriken, som bara den är värd 10 poäng, sen har vi även en liten, snudd på pytteliten, förklarande bildtext. Det är bra. Om man nu var osäker.

Nåväl, det handlar ju inte om Cision just nu. Det handlar om monopol. Det handlar om att kväva konkurrens och det handlar om avskaffande av fri prissättning. Det är sjukt. Faktiskt riktigt sjukt.

Veckans Diss går till samarbetet mellan Tailsweep och Sveriges Annonsörer för att på klassiskt öststatsmanér försöka tygla en hel bransch.

/m

 

Författare: MARTINREDA

Make, möbel- och tapetnörd. Älskar sociala medier och mina barn. Personligare och mer sansade sidor av mig finns på Instagram @martinwendelbo Följ det som passar dig, kärleken till livets goda är den gemensamma nämnaren i alla flöden. Jag jobbar gärna som Social Media Manager. Är du företagare är du välkommen att höra av dig. martin.wendelbo@gmail.com 0702938090 Gillar du tapeter kan du kolla min tapetblogg här tapetmartin.se

7 tankar om “Valuta för bloggosfären – Hiss eller Diss?

 1. Allt det där väckte bara konstiga frågor kände jag… jag brukar ju annonsera. Kan jag inte göra det för vanliga pengar längre? Vad skitjobbigt allting blev nu… (hahaha)

  Gilla

 2. Jag är mest fascinerad av bilden med alla de armar, händer och fingrar som inte lyckats få igång aktiviteten på en enda av mobiltelefonerna…

  Förövrigt, bra skrivet och uppmärksammat Martin!

  Gilla

 3. Men suck! Ett sista skrik att försöka överleva från Tailsweep?
  Riktigt bra inlägg Martin, viktigt men ändå inte skrivit utan humor. Precis så gillar jag blogginlägg!

  Gilla

 4. Hej Martin!

  Jag måste erkänna att det är inte ofta jag kallas för kommunist :).

  Vad härligt med engagemang kring den här frågan – för den är viktig. Både för annonsörer men också för er bloggare. Naturligtvis ska vi inte lägga oss i hur ni prissätter. Vårt mål är att arbeta fram en gemensam mätvaluta som tydliggör för alla inblandade parter vad det är man köper och vad man kan förvänta sig för leverans.

  För som det ser ut i dagsläget kan inte annonsörerna jämföra vad bloggare/influencers erbjuder, såsom unika webbläsare, sessioner och engagement. Vi tror på transparens och på att tillsammans ha gemensamma riktlinjer för att underlätta affären, för alla parter. Vad det gäller INoS så lunchade jag och min bebis Elvira med Linda på företags och hennes hund Leia senast idag, så vi har en dialog.

  Läs gärna intervjun med mig som publicerades idag, som jag tror kommer att förtydliga vad detta handlar om: http://www.beaconomist.net/2016/11/15/PnxBBI-sa-ska-sveriges-annonsoerer-fa-in-bloggarna-i-kia-index .

  Väl mött från Lin Eriksson Nordström – Chef Digitala Tjänster på Sveriges Annonsörer

  Gilla

 5. Vi på Sweden Influencers tror det är jättebra att Sveriges Annonsörer tar tag i detta. Jag tror säkert de kommer att bjuda in fler aktörer. Det är inte en aktör som sitter på alla svar, det krävs att hela branschen samarbetar och delar med sig av sina erfarenheter.
  http://www.swedeninfluencers.com

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.