MARTINREDA

Sveriges roligaste inredningsblogg! Design, inredning, möbler och trender

Frågestund med Martin

5 kommentarer

Under en tid har jag fått ett koppel (obs inga hundreferenser) frågor. Via instagram, via bloggen och via möten irl. Jag har mer eller mindre omedvetet undvikit att svara på dem men känner att det kanske vore på sin plats. Ni läser ju trots allt det jag skriver och då är det kanske inte mer än rätt att ge något tillbaka. T ex svar på frågor.

Först ut är Karsten. Jag vet ju inte om hen heter så men vi kan kalla hen för @karsten787657 för enkelhetens skull. @karsten787657 undrade följande ”Är inte det du kritiserar typ hela ditt jobb? Att välja ut något som någon annan gjort för en fotografering eller liknande. Och sen tycka att du adderat ett värde?” Frågan gällde ett tidigare blogginlägg. Det kanske är bra att nämna.

Hej @karsten787657 ! Jag gillar din fråga. Den fick mig att tänka efter. Mitt första korta svar var nej och det är väl ungefär så jag fortfarande ser på saken men jag ska förklara varför. Först kanske vi ska bena ut vad mitt jobb är. Om du refererar till en av mina två bloggar som jobb känner jag mig smickrad. Men jag gör annat. Jag har ett så kallat riktigt jobb. Ett sånt tar lite tid.  Men mest tid lägger jag ärligt talat på @designhjalpen ett välgörenhetsinitiativ som snart dragit in en bra bit över 500000kr till flyktingkatastrofen och Röda korset. Utöver det jobbar jag som skribent och tyckare åt en rad olika företeelser.

Men om vi nu låter bloggandet vara jobbet, så är en del av det att analysera, ta ställning och ifrågasätta.  Men största delen är faktiskt att vara en form av nyhetsrapport med en subjektiv värdering. Blogg är ju en förkortning av weblog. Alltså en personlig diarieföring eller vad som i folkmun kallas  dagbok. Vore konstigt om den inte var personligt färgad. Om du läser andra bloggar med fokus på inredning ser du snabbt att väldigt många texter är identiska med de som publiceras av företagen bakom nyheten på mynewsdesk. Jag jobbar inte så. Så i det avseendet anser jag faktiskt att jag adderar ett värde.. Om så ett underhållningsdito, men de facto ett värde. Målet med mina texter är alltid att locka fram ett leende på läpparna, att få folk att tänka efter trots all ironi och sarkasm, men också ibland att skapa debatt. Så, visst. Jag väljer ut saker. Saker som jag tycker är viktiga att belysa. Saker som jag tycker passerar alldeles för lättvindigt i den här ytliga branschen som jag är den del av. Men nej, det jag kritiserar här är inte hela mitt jobb, det är typ en promille.

Nästa fråga kommer från två andra läsare som jag beundrar extremt mycket. Dels beundrar jag dem för att de står ut med vad jag skriver men framförallt för att de själva producerar fantastiska saker.  Emma och Cissela. På en middag för ett tag sedan frågade de ”var får du din inspiration ifrån. Var kommer ditt språk ifrån, läser du mycket böcker?”

Bra frågor. Viktiga och svåra. Jag läser inte böcker längre. Jag har liksom inte den tiden och sen upptäckte jag att jag färgades alldeles för mycket av språket och när jag sedan skulle skriva själv var det inte mitt språk som kom ut. Men grundförrådet av språk det har jag fått av min mamma. Är evigt tacksam för det. Var troligtvis inte alls tacksam när hon påpekade meningsbyggnadsfel, stavfel och diverse grammatiska snedsteg under mina tonår, men nu har jag henne att tacka för allt. Det är väl mamma och min morbror Lars som kan ses som huvudmisstänkta i den här ordtsunamin. Mamma med sin kunskap och Lars med med de alltid lika snabba ordvändningarna och sinnet för humor. Tack!

Men vad inspireras jag av då? Sånt som går fort och kräver en vass penna. Sms kallas det. Jag har ynnesten att få omge mig med otroligt tålmodiga och förstående vänner. Vi kan kalla dem Frida, Maria och Stina för enkelhetens skull.  Alla tre har den fantastiska egenskapen att de snabbare än en vessla kan formulera sylvassa tankar och formuleringar via sms. Det går såklart oftast över styr och är verkligen inga screenshots jag kan publicera här. Men för att beskriva det, så är det som ett textbaserat snabbschack. Att ofta och snabbt kunna leverera den roligaste meningen. En ständigt pågående utmaning och en briljant övning i att formulera sig helt enkelt. Tack!

Sista frågan ut kommer från kommer från en anonym läsare, vars ip-nummer pekar till en stor svensk inredningstidning, som undrar ”Om du nu inte blir nominerad till tävlingen  Årets inredningsbloggare, är det något någon borde vara orolig för?”

Hej Anonym, Nej, någon behöver verkligen inte vara orolig. För något.  Jag är realist och inser att jag inte har en chans att tävla mot de riktigt stora. Jag kommer troligtvis att skriva en klassisk vit kränkt man-krönika på ämnet men inget mer.

/m

 

 

 

 

 

 

 

Författare: MARTINREDA

Make, möbel- och tapetnörd. Älskar sociala medier och mina barn. Personligare och mer sansade sidor av mig finns på Instagram @martinwendelbo Följ det som passar dig, kärleken till livets goda är den gemensamma nämnaren i alla flöden. Jag jobbar gärna som Social Media Manager. Är du företagare är du välkommen att höra av dig. martin.wendelbo@gmail.com 0702938090 Gillar du tapeter kan du kolla min tapetblogg här tapetmartin.se

5 tankar om “Frågestund med Martin

 1. Ah, menar du nu att jag inte får ge ut våra samlade sms i bokform nästa höst?! Men vaaaaad ska jag då leva på när jag blir pensionär?

  Gilla

  • Go Maria – vi kan köra crowdfunding och boka våra ex på förhand så ni vet precis hur många ni ska trycka. Vi vill dock ha levernsgaranti och gärna så där ett par dagar innan själva offentliga releasen. Lova att den innehållar en massa härliga dissar och lite saftigt skvaller också så blir det en kioskvältare och en tv-serie – en st-com kanske?

   Själv betrakta jag Magnus som den lille pojken i publiken, som var den enda som vågade säga, att kejsaren var naken!!! Det finns gott om pretton som liksom förlorat kompassen och gör högst tveksamma grejer och ändå försöker lura i oss, att det är är preciiiis vad vi nehöver.

   Tills Martin fimpar dem…. när han säger ”Hallå Åhléns, kejsaren har inga kläder på sig jö…. ”

   Love it!

   Gilla

 2. Om sagt Martin, enda bloggen jag faktiskt LÄSER ordentligt. Oavsett bild-val 🙂
  Tack, tack och tack!

  Gilla

 3. Jag screenshottar naturligtvis ALLT. Om inte annat för en livstid av inspiration. Du är den ondaste jag vet. Fina du.

  Gilla

 4. Jag screenshottar allt. Om inte annat så för en livstid av inspiration. Du är den ondaste jag vet. Fina du.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.