MARTINREDA

Sveriges roligaste inredningsblogg! Design, inredning, möbler och trender

Morbergs glas – Hiss eller Diss?

2 kommentarer

Nej, det är inte alls så att jag driver en personlig kampanj mot allt vad Morberg gör. Jag låter till exempel hans vin med smak av valfritt korpenlags omklädningsrum passera utan anmärkning. Det är bara det att allt han rör vid blir så himla krystat. Häromsistens var det en brädbit för 4000 kr som fick internet att gå bananas och nu är det  betydligt mer modest prissatta glas från Orrefors.

Om sanningen ska fram så har jag faktiskt inte ens tittat på glasen. Jag fastnade på rubriken i pressutskicket. ”MORBERG KOMMER TILL FORMEX. GÖR DU?”

Jag kan inte riktigt avgöra om det är ett hot eller en inbjudan. Jag hade ju tänkt att åka till Stockholm och besöka Formex i Augusti, men nu vetefasen…  Han ser ju inte direkt välkomnande och glad ut.

Morberg_Martinreda_1

Skämt åsido. Det som oroar mig är att ordet design urvattnas. Morberg har nämligen ”designat” de här glasen från Orrefors. När jag kollar upp Morberg så ser jag att han var med i filmen 1939, men jag kan inte se att han gått vare sig Konstfack eller HDK. Man måste inte ha gått någon av de utbildningarna för att lyckas som designer. Jag vet det. Men! Detta är inte design mina vänner, detta är marknadsföring. Orrefors kunde alltså lika gärna valt Lasse Berghagen, Sean Banan eller Justin Bieber. Kanske var de tillfrågade och tackade nej, det hade i alla fall varit mer spännande att se deras design.

Vill man läsa mer om detta fenomen så rekommenderar jag  Anders Bergmark. Juni månads bästa läsning!

Morberg_Martinreda_2

Nu när jag faktiskt tittar närmre på glasen så ser jag att Morberg lindat äppeljuicegul aluminiumfolie runt foten på glaset. Det är varken design eller marknadsföring, det är bara onormalt. Och fult. Snudd på sjukligt.

Per, trots att du härmed tilldelas veckans solklara diss så hoppas jag att du känner dig varmt välkommen till min lilla fest på Clarion Skanstull som jag anordnar med Designbloggarna under Formex. Slå en signal så sätter jag dig på gästlistan.

/m

 

 

 

Författare: MARTINREDA

Make, möbel- och tapetnörd. Älskar sociala medier och mina barn. Personligare och mer sansade sidor av mig finns på Instagram @martinwendelbo Följ det som passar dig, kärleken till livets goda är den gemensamma nämnaren i alla flöden. Jag jobbar gärna som Social Media Manager. Är du företagare är du välkommen att höra av dig. martin.wendelbo@gmail.com 0702938090 Gillar du tapeter kan du kolla min tapetblogg här tapetmartin.se

2 tankar om “Morbergs glas – Hiss eller Diss?

 1. Nämen Martin – det var väl liiite orättvist? Så pjåkiga var inte glasen ändå, även om det går viss inflation i verbet ”designa”.
  Vilket får mig att undra varför man använder ”designa”… jag tycker ordet självt är lite löjligt. Och fastän jag arbetat med formgivning i 30 år säger jag hellre att jag ”ritat” eller formgivit något. Eller på ren småländska – jag är en ”hitte-pauare”. Och Morberg är ju faktiskt duktig på att ”hitta-pau” saker han också, även om det ofta blir lite pretentiöst uppblåst när han gör det. Å andra sidan måste man nog ”väsnas å larma” lite för att höras i det enorma utbud som erbjuds nuförtiden.
  Tjing på dig
  Anna

  Gilla

 2. Jag tycker faktiskt att glasen var riktigt fina men lite väl lika Nobelservisen och då de säkert är nästan lika dyra satsar jag mkt hellre på klassikern!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.