MARTINREDA

Sveriges roligaste inredningsblogg! Design, inredning, möbler och trender

Kopior och original

3 kommentarer

Tänkte vi skulle ta det lugnt i vanlig ordning men jag måste bara skriva om ett ämne som varit i hetluften de senaste dagarna. Kopior och original. För ett par dagar sedan lyfte Frida Ramstedt på Trendenser upp Erik Mäkis drygt ett år gamla artikel på Var Dags Rum med Anna Elzer Oscarssons Dusty Diamond och Hemtex gräsliga kopia av den. Ganska många kommenterade hos Frida. Jag delade länken på Facebook väldigt många kommenterade. Den stora majoriteten, Gud bevars, förfasas över Hemtex tilltag, men det finns faktiskt en och annan stolle som tycker det är bra för ”då kan jag också ha råd att köpa designsaker”. Känner du att du är en stolle? Då borde du läsa fortsättningen, för i såna fall kanske vi slipper se kreatörers uppgivenhet. Så som hos Anna-Lena Mayor Ekeblad.

I veckan presenterade även Helena Aro två intervjuer på ämnet kopior och original. Känner du dig fortfarande som en stolle? Läs igen!

Den mest intressanta frågeställningen kom Tomas Laurien med: ”Man skulle ju verkligen vilja höra den andra sidan – designteamet/produktutvecklarna där inne på storföretaget. Vilka är de? Hur tänker de? Har de någon utbildning (för då skulle de rimligtvis veta att detta inte är ok)? Det måste ju finnas mängder av fd Hdk-, Konstfack-, Boråsstudenter på dessa företag. Vad händer egentligen med deras känsla för vad som är rätt och fel. Deras röster skulle jag vilja höra här!”

Ja, vilka är de? Hur tänker de? Varför?

Igår var det en föreläsning i Göteborg med  upphovsrättsfokus. Jag var inte där så jag kan inte återge något exakt citat, men efter att ha pratat med två personer som var där så förstod jag att ett av problemen med lagstiftningen runt kopior är att det inte finns någon checklista. Man, alltså de som dömer, kan inte bocka av olika parametrar för att på så vis sätta dit den skyldige. Tills dess att en sådan checklista är skapad är det upp till oss vanliga vettiga människor att belysa problemet. Idag sätter jag ner foten och säger att om du kopierar fler av Kerstin Designs saker så kommer den elaka sidan av min penna att outa dig hårt och rättvist. Nu vet du.

Martinreda_Kerstindesign_1

 

Detta är Kerstin, eller Kristin. Hon är själv lite kluven. Men glad. Jag är också glad för jag var på hennes afterwork igår och fick en stor dos fantastisk design till livs. Är du det minsta osäker på julklappar, gå dit. Eller gå dit i alla fall. Väl värt ett besök.

Martinreda_Kerstindesign_2

Martinreda_Kerstindesign_3

Tyvärr finns det inga pepparkakor kvar hos Kerstin Design för det kom en sockertoppad prinsessa och slukade allt i sin väg. För så gör prinsessor…

/m

Författare: MARTINREDA

Make, möbel- och tapetnörd. Älskar sociala medier och mina barn. Personligare och mer sansade sidor av mig finns på Instagram @martinwendelbo Följ det som passar dig, kärleken till livets goda är den gemensamma nämnaren i alla flöden. Jag jobbar gärna som Social Media Manager. Är du företagare är du välkommen att höra av dig. martin.wendelbo@gmail.com 0702938090 Gillar du tapeter kan du kolla min tapetblogg här tapetmartin.se

3 tankar om “Kopior och original

  1. Ping: Plagiering, 3 x styling och Falsterborepris | Husligheter

  2. Vi driver ett litet möbelföretag och vid uppstart fick vi rådet att INTE mönsterskydda våra produkter då det var helt onödigt. Advokaterna menade på att det bara är en onödig utgift för det räcker med så liten förändring för att den ska anses vara ”inspirerad av” istället för ”kopierad”. Sååå tråkigt!
    Vår lösning var att ha en hantverksmässig tillverkning och att bara jobba med massiva naturmaterial, det är för dyrt att kopiera och då har vi större chans att klara oss undan kopiorna.

    Gilla

  3. Ping: Dancing Dune – Anna Elzer Oscarson | MARTINREDA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.