MARTINREDA

Sveriges roligaste inredningsblogg! Design, inredning, möbler och trender

Att tänka på när du köper soffa

7 kommentarer

Jag skrev om soffor häromdagen. Jag har haft dåligt samvete sen dess. Att lämna er hängandes med en länk, på engelska, med mått angivna i tum. Så dumt. Jag har så mycket mer att ge. Vore snålt och dumt av mig att inte skriva några rader om det.
 
Nu är det höst. Om du inte redan visste det så infaller hösten när möbelhandlarna och media bestämmer att det är dags för oss att köpa soffa. Trevligt och återkommande initiativ. Lite som flyttfåglarna.
 
Det finns saker som du borde tänka på när du köper soffa. Eller snarare saker som du ska fråga dig själv.
 
Vad ska du göra i din soffa? Hur ska du använda den? När? Hur ofta? Till vad?
Ska du ligga, sitta, eller titta på tv? I såna fall, på vad? Ben-Hur eller Bolibompa?
Ska du söndagsfinfika med mormor eller ha fylleslag med dieselmannen?
Slänga den när du köper en ny om ett lägenhetsbyte eller två?
Dessa frågor måste du ha svar på innan du börjar leta efter soffa.
Har du inte det blir du bara besviken. Det är så onödigt. I synnerhet eftersom en soffa oftast har en leveranstid på ca 6-8 veckor så är det extra onödigt att vänta 2 månader på att få bli besviken. Vill du trots allt bli besviken går det mycket snabbare om du köper en lågbudgetsoffa från vilken grosshandlare som helst.
 
Oftast vill ingen bli besviken. Ganska sällan faktiskt som någon vill bli besviken överhuvudtaget.
Ta istället en rejäl funderare på din framtida soffas användningsområde.
.
För att inte göra världens längsta inlägg så säger vi att du har bestämt dig och du vet vad du är ute efter.
Då ska du kolla följande saker:
 
1.Valbarhet
Kan du välja olika ben? armstöd? stoppning? Kan kännas som petitesser i sammanhanget men är nog så viktiga då benen hänger ihop med sitthöjden, armstödet hänger ihop med soffans yttermått, stoppningen hänger ihop med vilken komfort du vill ha.
 
2.Möbelvård
Finns det textil/lädervårdspaket tillgängligt för just din soffa. Har säljaren kunskap om detta och kan guida dig till hur du bäst sköter om din soffa?
 
3.Utseende
Välj ett tyg, eller skinn, som passar dig. Då menar jag inte bara färgmässigt utan även texturmässigt. Är det skön att ta på? Det måste den vara, annars kommer du att ångra dig. Du behöver inte noja dig om martindale, piling eller ljusäkthet. Hos en helt normal och seriös möbelhandlare i dagens Sverige finns det inte ett tyg som inte är idiotsäkert.
 
4.Hållbarhet
Är den välbyggd? Kommer den att hålla? Precis som i House Beautifuls tips nr 10 så är det verkligen inte fel att kolla om en soffa är ”sturdy” alltså stark. Prova att lyfta ett exemplar i butiken. Lyfter du snett i kortsidan och motsvarande ben på andra kortsidan inte följer med, ja då har du en ganska svajig och undermålig soffa i händerna. Det vill du inte ha. Ställ ner soffan igen.
 
5. Storlek
Går den in i din lägenhet? Är den i delar? Hur stor är din hiss? Hur bred är din trappuppgång?
Mät noga, sen mäter du en gång till fast lite mer noggrant. Det är nämligen ditt ansvar som kund att soffan kommer in.
 
Har du frågor så är kommentarsfältet öppet!
 
/m

Författare: MARTINREDA

Make, möbel- och tapetnörd. Älskar sociala medier och mina barn. Personligare och mer sansade sidor av mig finns på Instagram @martinwendelbo Följ det som passar dig, kärleken till livets goda är den gemensamma nämnaren i alla flöden. Jag jobbar gärna som Social Media Manager. Är du företagare är du välkommen att höra av dig. martin.wendelbo@gmail.com 0702938090 Gillar du tapeter kan du kolla min tapetblogg här tapetmartin.se

7 tankar om “Att tänka på när du köper soffa

 1. Bra tips men saknar en miljöaspekt. Ge mig gärna ett bra soffalternativ utan flamskyddsmedel, ingen skumgummi, inget mögel- eller impregneringsmedel och gärna utan formaldehyd…. 🙂 för en så giftfri hemmamiljö som möjligt.

  Gilla

  • Hej Claes,

   Tack för din kommentar.

   Det du ska göra är att anlita en möbelsnickare. Välj en snickare bosatt väldigt nära dig så att du slipper dyra transportkostnader samt kan hålla en daglig dialog med hen om soffans uppbyggnad.

   I din kravspecifikation till snickaren kan du kräva att det i stombyggnaden bara används massivt återvunnet trä, då detta inte innehåller gifter, det är bilogiskt nedbrytbart samt att det är lätt att underhålla.

   Vad gäller sidor och väggar till din soffa ber du snickaren bara använda masonit (inget lim inblandat, bara sammanfogad trämassa med hjälp av högt tryck, vatten och värme)

   När det kommer till stoppning så låter du snickaren göra en enkel träfjädring. Därefter görs sittdynan med en kärna av rågstrå, tagel och naturgummi. Överdraget kan vara av hampatyg, lin eller ekobomull.

   Så skulle jag vilja svara, och jag skulle vilja mena det. Men jag är kluven. Får du då verkligen en soffa du vill sitta i? Är den skön? Är den snygg? Hur länge skulle den hålla? Gissningsvis skulle en helt ordinär soffa, typ en 3-sits kosta någonstans mellan 50000 – 75000 kr och väga 300 kg med ovanstående ingredienser.

   Är det värt det?

   Jag rekommenderar istället att gå på de Svanenmärkta produkterna som tillhandahålls på marknaden.

   Det känns rimligare. Ikea har billiga Svanenmärkta soffor, Norrgavel har inte lika billiga Svanenmärkta soffor.

   Kanske blir en framtida post om miljövänliga soffor?

   Hoppas svaret var till någon nytta.

   Gilla

 2. Tack, det var högt underhållningsvärde hur som men som du skriver är det inte helt trivialt med miljöschyssta och samtidigt snygga möbler…. Ser dock verkligen fram emot posten om miljövänliga soffor/tygstoppade möbler så vi slipper söka i djungeln.

  Gilla

 3. Hej,
  Mitt tips är att införskaffa en soffa från 1880-90-tal på auktion. För en billig peng får man en bra stomme byggd av gedigna material. Om man sen vill så kan man antingen själv klä om soffan eller lämna den till tapetseraren. Priset på detta är runt 1000-4000 sek.

  Gilla

  • Hej Troedsgaurden!

   Det är sannerligen ett bra tips. Angående stombyggnaden får man vara hyfsat insatt som köpare eller lita på kunskapen auktionsfirman besitter. Fördelen med en så pass gammal soffa är att träet knappast kan vara utsatt för kemikalier. Cf de otroligt fina secondhandmöbler som finns ute till försäljning från typ 50 & 60-tal. Då var man glad för att behandla med både det ena och det andra.

   Hur håller sig stoppningen i en sån soffa? Vad består den av? Generellt sett då… Har du någon koll på det?

   Nyfiken i en miljövänlig strut

   /m

   Gilla

   • Stoppningen i äldre möbler (före anno 1900) är alltid naturmaterial om inte någon pillat därefter. Tagel, lin, halm brukar vara fyllnadsmaterial.
    Stoppningen håller men kan behövas fyllas på och sadeljord kan behövas ses över.
    Ja, ha lite extra koll på 50-70-tals möblerna. Tänk oxå på att riopalisander, alltså en art av jakaranda, är skyddad och får inte köpas eller säljas utan ett intyg (s.k. citesdokument) från Jordbruksverket. Detta för att skydda utrotningshotade växter och djur.

    Gilla

 4. Ping: Hanna Hellquist | MARTINREDA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.